onsdag 13 mars 2013

Ta hand om sig!

Kroppen är min bästa vän.
Och den behöver tas om hand.
Snällt och varligt för att den ska ställa upp på tokigheter och prestera när jag vill det.

Hur gör man det då?
Jag får ofta höra att "det måste ju slita så otroligt på kroppen" att springa ultra. 

Allt över 10 km sliter ju egentligen på kroppen och är mer nedbrytande än uppbyggande.
Det är därför det är viktigt att bygga upp och sen låta kroppen återhämta. Det finns för många äventyr som står på min lista och då behövs en kropp som mår bra.

Några saker jag gör för att ta hand om mig är:

- Sömn: kroppen återhämtar sig bäst mellan 22-06. Jag ser till att få minst 8h sömn, gärna mer om jag tränar hårt. Finns inget fånigt i det, fånigt är dock att tro att man klarar sig utan. Det går bra ett tag, men då pushar man sig närmre kanten än nödvändigt.

- Mat: Lagad mat med fina råvaror. Jag har inga som helst problem med att lägga mycket pengar på mat, om jag vet vart det kommer ifrån. Jag tar gärna några extra sekunder och läser på innehållsförteckningen också. När den börjar närma sig längden av Gamla testamentet, då är det dags att ställa tillbaka varan i hyllan. Därmed inte sagt att jag är en "renlevnadsmänniska" ut i fingerspetsarna. Men att unna sig saker behöver inte betyda att man stoppar i sig skit. 
Jag unnar mig: fint kött och färsk fisk, färska ekologiska grönsaker, bär och frukt i mängder, mörk choklad, hembakat bröd och emellanåt trevligt vin eller en fin pale ale med mycket beska och humlearom.

- Återhämtning/variation: Med jämna mellanrum behöver kroppen göra något annat. Att man blir bra på det man tränar är en sanning, men allsidig träning och variation gör gott. Hela kroppen samarbetar och en hög belastning på vissa muskelgrupper eller delar av kroppen kan leda till kompensation eller snedbelastning på några andra. 

- Massage/behandling: Jag går regelbundet för att "kontrollera" min kropp, med tanke på min historia med ryggen behöver jag hela tiden rehab/prehabträna för att inte falla tillbaka. Stela muskler löser inte sig självt. Skönt och lyxigt? Nja, det är inga spamassager, utan behandlande för att mjuka upp en stel kropp. Just nu går jag hos Maria K på Atlaspraktiken. Hon är grym!

- Fötter: Otroligt viktigt. Naglar ska klippas, hälas ska filas och fötterna ska smörjas och masseras. Några gånger i veckan använder jag vårdande strumpor från Waterstreet som gör mina fötter mjukare och skavanker läker fortare. Jag trodde inte på det när jag först hörde talas om det men jag kan säga att strumporna funkar!

- Närhet: Minst 7 kramar om dagen för att må bra mentalt! <3


3 kommentarer:

  1. Nickar instämmande frenetiskt. :)

    SvaraRadera
  2. Håller med! Kloka ord!

    SvaraRadera
  3. Min melodi med! Krya fort nu så vi kan springa ihop igen

    SvaraRadera